Newsletter

Prijavite se na naš newsletter servis, informišite se redovno u vezi sa svim izmenama i dopunama zakona.

Prijavite se

Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima

30.06.2015.

Narodna Skupština Republike Srbije je dana 29.06.2015. godine donela Zakon o izmenama i dopunama Zakona o javnom informisanju i medijima, koji Zakon je stupio na snagu dana 30.06.2015. godine.

Predmetnim izmenama se detaljno uređuje oblast privatizacije izdavača čiji je osnivač posredno ili neposredno Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave, a koja oblast je propisana Zakonom o javnom informisanju i medijima iz 2014. godine. Cilj donošenja ovih izmena je produženje roka za privatizaciju ovih medija, ali i ukidanje finansiranja istih iz javnih prihoda ukoliko ovi mediji ne objave poziv za prodaju ili ne izvrše prodaju kapitala u okviru rokova predviđenih izmenama zakona, čime će se značajno rasteretiti budžet javnih prihoda.

Najvažnije izmene i dopune Zakona o javnom informisanju i medijima su sledeće:
Trajanje obaveza kupca izdavača čiji je osnivač Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave
Izmenama Zakona je određeno da se obaveze kupca određene Ugovorom o privatizaciji mogu odrediti u trajanju od najviše 5 godina od dana zaključivanja ugovora o prodaji kapitala.
Kontinuitet u proizvodnji medijskih sadržaja
Izmenama Zakona se detaljno reguliše šta podrazumeva kontinuitet u proizvodnji medijskih sadržajа, i to za elektronske medije, štampane medije i novinske agencije.
Rok za objavljivanje poziva i rok za prodaju javnog kapitala

Izmenama zakona se produžavaju rokovi za privatizaciju izdavača čiji je osnivač posredno ili neposredno Republika Srbija, autonomna pokrajina i jedinica lokalne samouprave. Ukoliko javni poziv za prodaju kapitala izdavača ne bude objavljen do 1. jula 2015. godine, postupak prodaje kapitala se obustavlja, a kapital izdavača medija se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade. Zabranjeno je finansiranje izdavača medija iz javnih prihoda za koje nije objavljen javni poziv za prodaju kapitala izdavača u predviđenom roku.

Ukoliko je javni poziv objavljen do 1. jula 2015. godine, a kapital izdavača ne bude prodat do 31. oktobra 2015. godine, postupak prodaje kapitala se obustavlja, a kapital izdavača medija se privatizuje prenosom akcija zaposlenima bez naknade. Takođe, zabranjeno je finansiranje izdavača medija iz javnih prihoda čiji kapitala nije prodat u predviđenom roku.

Copyright © Vuković & Partners. All right reserved WebInženjer
top